Meteen naar de inhoud
Home » Historie

Historie

MIC Europe - N2blast 16500 unit
MIC Europe - droogsysteem 3 inch verzinkt
MIC Europe

Sinds 1987 deskundig in sprinklerinstallaties

Jos Braes, eigenaar van MIC Europe, was werkzaam voor een distributiebedrijf voor sprinklermaterialen. Twee jaar later, in 1989 werd dit bedrijf overgenomen door een Amerikaanse fabrikant van sprinklermaterialen. Zij zochten een vertegenwoordiging voor hun producten in Europa. Na enige jaren wilde hij verder groeien en zag kansen om naast de sprinklermaterialen ook de buizen te gaan verkopen. Dit kon niet onder de vlag van het Amerikaanse bedrijf.

1995 eigen bedrijf sprinklersystemen

In 1995 is Jos zijn eigen bedrijf gestart en verkocht zowel sprinklermaterialen als buizen en dat werd een succes. Tijdens aanpassingen en uitbreidingen van bestaande sprinklerinstallaties, zag hij voor het eerst zichtbare gevolgen van corrosie in de buizen en dat de aantasting en verstoppingen in de systemen vaak ernstige vormen had. Hij vroeg zich toen af hoe dit kon, maar niemand wist hier een goed antwoord op. Dit was de eerste kennismaking met  corrosie in sprinklerinstallaties, al was onbekend dat het om corrosie onder invloed van de MIC bacterie ging.

2000 corrosie in Amerika

Na enige jaren met succes zijn bedrijf te hebben opgebouwd, kon hij het bedrijf verkopen. In Amerika liep hij rond het jaar 2005 weer tegen het fenomeen corrosie in sprinklersystemen aan. Het was daar inmiddels een actueel onderwerp en hij raakte hierin verder geïnteresseerd. In Amerika waren er al producten op de markt om corrosie te behandelen en te voorkomen. In Europe had hij vele lekkages en verstoppingen meegemaakt. Doel was (en is) om lekkages en verstoppingen in sprinklerinstallaties te detecteren, te behandelen en te voorkomen met effectieve producten en diensten, die zich bewezen hebben.  

MIC corrosie in Europa onbekend

Waar in Amerika al veel aandacht en kennis was over corrosie en de problemen ook werden aangepakt, bleek het in Europa een erg onbekend fenomeen te zijn. De verstoppingen en lekkages waren er wel, maar dat het in vele gevallen om MIC corrosie ging was onbekend. In 2006 is MIC Europe ontstaan doordat we de vertegenwoordiging kregen om wateranalyses (Bart Test) uit te voeren om de MIC bacterie te detecteren

2008 commissie van deskundigen

MIC Europe heeft veel missiewerk verricht om corrosie onder de aandacht te brengen en haar kennis te delen met installateurs, vooral voor het feit dat het te detecteren, te voorkomen en te behandelen is. Nog steeds was het lastig om de markt te overtuigen om preventieve maatregelen te nemen. Toch kreeg MIC Europe steeds meer opdrachten en werd haar kennis ingeroepen bij lekkages en verstoppingen. Met producten als PipeShield kon corrosie behandeld en gestopt worden. Vervolgens hebben we onderzoek gedaan om corrosie te behandelen en te stoppen. In 2009 is vanuit de commissie van deskundige Blus een werkgroep corrosie aangesteld vanuit de verschillende disciplines zoals verzekeraars, installateurs en KWA om kennis en ervaring op het gebied van corrosie te bundelen en gezamenlijk een standpunt in te nemen. Het bleek lastig om met alle betrokkenen overeenstemming te krijgen.

2020 verplichte camera inspecties

Inmiddels zijn controles verplicht en ook inwendige camera inspecties in sprinklersystemen, waardoor corrosie wordt gedetecteerd. Vanaf 2006 tot nu heeft MIC Europe veel kennis en ervaring opgebouwd en is, ondanks de nodige weerstand, gegroeid in diverse opzichten. De markt is ook enorm veranderd. Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden en de huidige generatie is zich hier meer van bewust.

Wilt u meer informatie op het gebied van sprinklerinstallaties?

Duurzaam doel; TCO beheersbaar en voorspelbaar

Inmiddels wordt MIC Europe gezien als kennisinstituut op het gebied van corrosie in sprinklerinstallaties en werkt samen met verschillende disciplines van de beroepsgroep. Jos is inmiddels de meest gevraagde deskundige om zijn kennis op het gebied van corrosie te delen. Hij geeft presentaties op conferenties, bij installateurs en eindgebruikers. Preventie is het doel van MIC Europe voor de toekomst. Voorkomen van lekkages en verstoppingen, welke bij veel sprinklerinstallaties vroeg -soms al binnen 3 jaar, of later -na 15 jaar, ontstaan. Hierdoor zal de TCO (Total Costs of Ownership) voor de eindgebruiker beheersbaar en voorspelbaar zijn. De levensduur van de installatie wordt door deze maatregelen gelijk aan die van het gebouw: gemiddeld 60 jaar. Dat is een duurzaam doel, waar we ons samen met installateurs en de beroepsgroep graag voor inzetten!